Zöldségek és gyümölcsök az egészség védelmében
2015. január 21. írta: Egészség Tárház

Zöldségek és gyümölcsök az egészség védelmében

A gondosan válogatott zöldségek és gyümölcsök, a szervezet számára elengedhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Természetesen nem a bevásárló központokban és az utak menti bódéknál jutunk hozzá a tápláló és értékes darabokhoz. Kifejezetten a zöldségesnél, illetve termelőtől beszerezhető árut ajánljuk a mindennapi fogyasztásra.

Egy kis kitérő: A bevásárló központokba azok a zöldségek és gyümölcsök kerülnek, melyek még érés előtt be lettek gyűjtve, se ízük, se rendes színük, és ki tudja milyen káros anyagokkal permetezték őket. Az autóutak melletti standokkal sem árt vigyáznunk, hiszen a benzingőzben pácolódó áru sem éppen a tápláló kategóriába tartozik.

Tipp: Mindig idényzöldségeket és gyümölcsöket válasszunk, ezen belül is azokat, melyek az országban teremnek meg, és nincs szükség hosszabb szállításra, addig míg az asztalunkra kerülnek. Azért fontos, mert a növényeknek akkor a legmagasabb tápanyag és vitamintartalma tartalma, amikor a hivatalos érési időszak van.

Idényzöldségek Magyarországon

 

ŐSZ:

Október

Zöldség: brokkoli, cékla, cukkini, kapor, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, paprika, pasztinák, saláta, madársaláta, sárgarépa, spenót, torma, zeller, zöldborsó

Gyümölcs: füge, málna, mandula, naspolya, szeder, szőlő,

TÉL:

November-április ill. egész évben (télen tárolható hazai termények)

Zöldség: bab, cékla, fejes káposzta, fekete retek, kelkáposzta, karalábé, sütőtök, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, hagymák, póréhagyma

Gyümölcs: alma, körte

TAVASZ:

Április- május

Zöldség: hónapos retek, sóska, spárga, spenót, rukkola, brokkoli, , saláta, spenót, zöldborsó

Gyümölcs: cseresznye, eper, szamóca

NYÁR:

Június

Zöldség: brokkoli, cukkini, spárga, uborka, zöldbab, zöldborsó, tök, rukkola, póréhagyma, jégcsapretek

Gyümölcs: egres, eper, cseresznye, málna, meggy, őszibarack, ribiszke,

sárgabarack, sárgadinnye, szamóca,

Július-szeptember

Zöldség: brokkoli, cékla, cukkini, kapor, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, kukorica, paprika, paradicsom, saláta, madársaláta, sóska, spenót, uborka, zöldbab, zöldborsó, tök, rukkola, póréhagyma, jégcsapretek

Gyümölcs: egres, füge, görögdinnye, málna, meggy, őszibarack, ribiszke, ringló, sárgabarack, sárgadinnye, szamóca, szeder, szilva, szőlő

Érdekesség:

Napjainkban felfedeztek egy olyan összefüggést, miszerint a zöldségek és gyümölcsök sok esetben azokra a szervekre vannak kedvező hatással, amelyre hasonlítanak.

Nézzük meg a legnépszerűbbeket:

 

 

SÁRGARÉPA: emberi szem

Répa-szem

PARADICSOM, SZŐLŐ: szív

paradicsom szív

DIÓ: agy

Dió-agy

ZELLER (szár), KÍNAI KEL, REBARBARA: csontok

Zeller -csontok

AVOKÁDÓ, PADLIZSÁN, KÖRTE: anyaméh

Avokádó - anyaméh

 

 

 

ÉDESBURGONYA: hasnyálmirigy

édesburgonya hasnyálmirigy

 

FÜGE: Prosztata

füge - prosztata

OLIVABOGYÓ: petefészek

Olivabogyó

 

CITRUSFÉLÉK (narancs, mandarin, grapefruit): női emlőmirigyek, mellnarancs - női mell

HAGYMA, FOKHAGYMA: emberi sejt

fokhagyma

GYÖMBÉR: gyomor

 ingwer

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszseg-tarhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr627094603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása