A gondosan válogatott zöldségek és gyümölcsök, a szervezet számára elengedhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Természetesen nem a bevásárló központokban és az utak menti bódéknál jutunk hozzá a tápláló és értékes darabokhoz. Kifejezetten a zöldségesnél, illetve termelőtől beszerezhető árut ajánljuk a mindennapi fogyasztásra.
Egy kis kitérő: A bevásárló központokba azok a zöldségek és gyümölcsök kerülnek, melyek még érés előtt be lettek gyűjtve, se ízük, se rendes színük, és ki tudja milyen káros anyagokkal permetezték őket. Az autóutak melletti standokkal sem árt vigyáznunk, hiszen a benzingőzben pácolódó áru sem éppen a tápláló kategóriába tartozik.
Tipp: Mindig idényzöldségeket és gyümölcsöket válasszunk, ezen belül is azokat, melyek az országban teremnek meg, és nincs szükség hosszabb szállításra, addig míg az asztalunkra kerülnek. Azért fontos, mert a növényeknek akkor a legmagasabb tápanyag és vitamintartalma tartalma, amikor a hivatalos érési időszak van.
Idényzöldségek Magyarországon
ŐSZ:
Október
Zöldség: brokkoli, cékla, cukkini, kapor, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, paprika, pasztinák, saláta, madársaláta, sárgarépa, spenót, torma, zeller, zöldborsó
Gyümölcs: füge, málna, mandula, naspolya, szeder, szőlő,
TÉL:
November-április ill. egész évben (télen tárolható hazai termények)
Zöldség: bab, cékla, fejes káposzta, fekete retek, kelkáposzta, karalábé, sütőtök, sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, hagymák, póréhagyma
Gyümölcs: alma, körte
TAVASZ:
Április- május
Zöldség: hónapos retek, sóska, spárga, spenót, rukkola, brokkoli, , saláta, spenót, zöldborsó
Gyümölcs: cseresznye, eper, szamóca
NYÁR:
Június
Zöldség: brokkoli, cukkini, spárga, uborka, zöldbab, zöldborsó, tök, rukkola, póréhagyma, jégcsapretek
Gyümölcs: egres, eper, cseresznye, málna, meggy, őszibarack, ribiszke,
sárgabarack, sárgadinnye, szamóca,
Július-szeptember
Zöldség: brokkoli, cékla, cukkini, kapor, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, kukorica, paprika, paradicsom, saláta, madársaláta, sóska, spenót, uborka, zöldbab, zöldborsó, tök, rukkola, póréhagyma, jégcsapretek
Gyümölcs: egres, füge, görögdinnye, málna, meggy, őszibarack, ribiszke, ringló, sárgabarack, sárgadinnye, szamóca, szeder, szilva, szőlő
Érdekesség:
Napjainkban felfedeztek egy olyan összefüggést, miszerint a zöldségek és gyümölcsök sok esetben azokra a szervekre vannak kedvező hatással, amelyre hasonlítanak.
Nézzük meg a legnépszerűbbeket: