A hideg téli napokon még fontosabb, hogy megfelelő legyen a vitaminbevitel. Mivel az egész szervezetünk kissé lelassul ilyenkor, érdemes az ételeket is úgy összeállítani, hogy az emésztőrendszert kevésbé terheljük le.
A lelkes kísérletezők többféle köretet is kipróbálhatnak. A római tálban sült húsokhoz a burgonyán kívül még számtalan idényzöldség kerülhet az asztalra. A gyömbéres sütőtök és cékla mellett ott van a paleolit táplálkozásnak megfelelő sült zeller, melyet egy kis kókuszzsírral bekenve ízletes finomságot kapunk, és nem utolsó sorban remek köret lehet az édesburgonya és a szelídgesztenye is. Utóbbit lehet egészben tálalni vagy pürésíteni is, mint a sütőtököt. Krémlevesek az eddig felsorolt zöldségekből mind készülhetnek.
A gesztenye rengeteg vitamint tartalmaz és nem utolsó sorban a narancsbőr ellen is jótékony hatású. Laktató finomság és remek édesség is készíthető belőle, szintén házilag.
Vitamin és ásványi anyag tartalma:
- B1- , B2- és B6 vitamin
- C- vitamin
- E- vitamin
- kálium
- magnézium
- vas
- réz
- foszfor
E mellett javítja az érfalak rugalmasságát, tonizálja a visszereket.
Gombás gesztenye (a recept a divany.hu oldalról származik)
- egy hagyma
- fél kg gomba
- fél kg megfőzött, megpucolt egész gesztenye
- kevés kókuszzsír
- friss petrezselyem, kakukkfű
- só, bors
- 1-2 dl kókusztejszín (opcionális)
A felkockázott hagymát kevés zsiradékon elindítjuk. Rádobjuk a gombát, sózzuk, a lángot nagyra vesszük, kevergetve nagyjából átsütjük. Amikor már majdnem kész, hozzádobjuk a gesztenyéket is, ha kell, megint sózunk, most már finoman borsozhatunk is. Ha a gomba teljesen átsült, és a gesztenye is kapott egy kis színt, szórjuk meg a felaprított friss petrezselyemmel és kakukkfűvel, azzal már csak átforgatni kell. Ha szükségesnek érezzük, ráönthetünk valamennyi tejszínt is a végén.