Több szempontot vettem figyelembe a csiga elkészítésénél. Kiindulópont volt, hogy Glutén- és Laktóz- illetve Tejcukormentes legyen. Ehhez jött, hogy bizonyos diéta miatt élesztőmenteset is szeretem volna. Majd úgy alakult, hogy a tojást is elhagytuk. De hiába kerestem ilyen variációkat nem igazán találtam. Mert minden diéta kihagy valamit, de nem az összeset. Az, hogy cukormentes is lehet, már csak egy véletlen. :)
Valószínűleg a Glikémiás Indexe és a szénhidrát tartalma is alacsony. De Ennek még nem néztem utána.
Sok blogot olvasva végül az alábbi lett az alap, de én még tettem bele ezt-azt. Biztosra mentem!
http://julcseeka.com/2014/10/30/paleomini-kakaoscsiga/
A csiga állaga nem hasonlít a kelt tésztához, piskóta szerű lesz.
Hozzávalók:
- 1 db alma
- 5 szem aszalt datolya (érdemes előtte beáztatni)
- 2 ek. GM zabpehely (áztatás)
- 1 ek. kókuszzsír
- 1 dl rizstej (házi készítésű)
- 2 ek puffasztott rizs (vagy rizsliszt) Ezt MIND összeturmixoljuk!
Az eddigi masszához: - 3 ek. kókuszliszt
- kb. 2 dl víz (vagy amennyit felvesz a massza, hogy turmixolni lehessen)
- 1 mokkás k. konjak liszt
Majd TOVÁBB turmixolni!
Végül: - 1 mk. szódabikarbóna
- 0,5 mk. aszkorbin sav
- (5-6-db fogpiszkáló)
Az egész masszát egy sütőpapíros (fontos!) tálba öntjük és 180 °C (légkeveréses) kb. 40 percet sütjük. Ha már szép barna és piskóta szerű, akkor lesz jó. Kicsit hagyjuk hűlni.
Közben elkészítjük a tölteléket:
- 1-2 ek.kókuszzsír
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- édesítő ízlés szerint
A piskóta tetejére kenjük és a sütőpapír segítségével feltekerjük az egészet. Lehet, hogy kicsit töredezik majd.
Végül átszúrjuk 5-6 helyen a fogpiszkálóval a tekercset és egyenlő darabokra vágjuk. Majd visszatesszük óvatosan a sütőpapíros tepsibe őket és még sütjük (alsó- felső sütés) 180°C- on kb. 10 percet. Kicsit száradjon a tészta.
Jó étvágyat!